Een project / activiteit uit mijn portfolio

Voor lezen (en liefde): voorlezen.

Coördinator bij de Voorleesexpress

Taalachterstand
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Voorlezen en VVE
Als coördinator geef ik leiding aan, begeleid en ondersteun een team van zes voorlezers. We werken met VVE-gezinnen met een taalachterstand. Ik bezoek een aantal keren de gezinnen samen met de voorlezer, houd contact met de voorlezers en organiseer en begeleid bijeenkomsten. Ik ben een schakel tussen gezin, voorlezers en projectleiding.

Bibliotheek
We bezoeken ook de bibliotheek met de kinderen en ouders, voor de meesten een nieuwe ervaring. We organiseren groepsrondleidingen, maar ik heb ook veel plezier beleefd aan individuele afspraken. Samen een pasje regelen en langs de boeken struinen. Advies op maat geven voor jongetjes en meisjes die gek zijn op spannende verhalen, of er juist niet van kunnen slapen.

Heerlijk om te zien, dat de moeder dan ook een stapeltje uitkiest! Ik zag deze moeder nog wel eens terug in de bieb, of ze belde dat het inmiddels een wekelijks uitje was geworden om samen met haar zoon naar de bieb te gaan. Zo leerden ze ook nog beter fietsen en de stad kennen.

We zouden ouders meer bij leesbevordering moeten betrekken. Niet alleen bij het jonge kind en bij de VVE.

We kunnen de meerwaarde van het lezen, die niet alleen functioneel is, dan nog beter uitleggen. Streef naar lezers voor het leven, die daar ook plezier aan beleven.

Met een aantal moeders heb ik nog steeds contact. Soms vragen ze hoe ze een bevriend gezin aan kunnen melden, enthousiast als ze zijn over het project. Een andere keer willen ze vertellen dat ze wekelijks naar een taalmaatje in de bibliotheek gaan, om aan hun eigen taalachterstand te werken.

Ik zou graag een project een willen opstarten, waarbij de moeders ook op een informele manier met lezen aan de slag kunnen gaan, een fijne, warme leesclub in hun eigen wijk, waar ze samen op een veilige en volwassen manier lezen, praten en tegelijkertijd hun taalvaardigheid versterken.

Overigens (mijn hoofd is een vat vol ideeën), de oudere broers en zussen van de peuters en kleuters die voorgelezen worden, sluiten ook altijd graag aan! Soms vragen ze of ze het voorlezen even over mogen nemen. Een prachtig familiemoment vol glimmende trots, zelfvertrouwen, ontspanning en plezier levert dat op!

Een onvergetelijke en onbetaalbare ervaring, ook voor mij.

 

 

 

 

Met mij kun je lezen en schrijven
Zoek me op voor een luisterend oor,
een fijn gesprek, een beter beeld.

Altijd betrokken bevlogen
Bookstagrammer op de bres
Crazy Catlady Social Worker
Veellezer Vegamiep

Dat was Bea
Ik ben Crea
Hoewel Bea ook crea was
en ik soms zoals Bea
Bea 13.04.1992 12.10.2020

Projecten 

“I have a passion for teaching kids to become readers, to become comfortable with a book, not daunted. Books shouldn’t be daunting, they should be funny, exciting and wonderful; and learning to be a reader gives a terrific advantage.”

100x100-bio-7

Roald Dahl, kinderboekenschrijver