Een project / activiteit uit mijn portfolio

Voor luisterboeken ben ik. Jij ook?

Luisterboeken, audioboeken en hoorspelen

In 2005 heb ik Luisterboekonline opgericht, een webwinkel voor luisterboeken, audioboeken en hoorspelen. In deze webwinkel was het voor het eerst in Nederland mogelijk om luisterboeken en hoorspelen (ook) te downloaden.

Uitgeverij en boekhandel
Ik heb zelf de contacten met uitgeverijen geïnitieerd en onderhouden en was verantwoordelijk voor alles wat bij een webwinkel en boekhandel komt kijken: inkoop, verkoop, publiciteit en online marketing, webteksten, klantrelaties, productadvies, beursbezoek en logistiek.

Webwinkel en boekenbranche
Een eigen boekhandel, met ‘eigen’ klanten en leveranciers: een droomproject!
In 2005 waren er nog weinig webwinkels. In de boekenbranche was er 1 hele grote speler. Die had een beperkt aanbod luisterboeken en hoorspelen, voornamelijk non-fictie, taalcursussen en (Engelstalige) vakliteratuur.

Ik miste bijzondere uitgaven, aanbod van kleine uitgeverijen en boeken voor de hele jonge en wat oudere luisteraar. Logisch, zij kruipen ook niet zo snel achter een computer.  Voor de man of vrouw die dat wel graag deed, waren er geen downloads beschikbaar.

Boekverkoper en luisterboeken
Als boekverkoper begreep ik het ook wel. Ik had net twee jaar in boekhandels gewerkt en mijn diploma Boekverkoper behaald. Luisterboeken of audioboeken waren niet erg populair. Iedere boekwinkel had ergens wel een stoffig molentje staan, maar niemand wist hoe of aan wie die te verkopen. De meesten vonden het een beetje raar, iedereen kon toch lezen? Of: hoe berg je die dingen op in je fraaie boekenkast?

Ik ging zowel mijn boekwinkel, als mijzelf uitvinden!

Aanvankelijk was de keuze voor luisterboeken praktisch van aard – ik zal hier niemand vervelen met de bijzondere verkoop- en distributieregels van de boekenbranche – maar al snel raakte ik verslingerd aan mijn eigen koopwaar.

Audioboeken
Ik was in verwachting van mijn eerste kind en voelde me regelmatig te moe om te lezen, of ik kon me niet concentreren. Rustig op de bank liggen met een kop thee en voorgelezen worden, ik kan het iedereen aanraden (ook als je niet zwanger bent).

Ook voor lange autoritten zijn luisterboeken en hoorspelen een aanrader. Of als je de was strijkt en vouwt… of in bad ligt…of…Een audioboek kan altijd.

Boeken en visuele beperkingen
Een belangrijke klantenkring die ik opbouwde bestond uit slechtziende en blinde mensen, voornamelijk ouderen, bijgestaan door hun (volwassen) kinderen.

Voor hen kwam er een heel nieuw en groot aanbod beschikbaar. Stichtingen en organisaties die zich inzetten voor slechtzienden, hebben dan ook vaak naar mijn online luisterboekenwinkel verwezen en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Mensen konden mij eenvoudig persoonlijk en telefonisch bereiken, dat hielp ook mee.

Ingesproken boek of luisterboek?
Luisterboeken of audioboeken zijn anders dan ingesproken boeken. De boeken worden bewerkt, aangepast om naar te luisteren en vaak ingekort. Anders gezegd: het boek (inclusief colofon en dergelijke), wordt niet zin voor zin letterlijk voorgelezen.
geoefende acteurs en auteurs spreken onder regie en met gevoel de luisterboeken in. Je krijgt dus een hele nieuwe ervaring, zelfs al je het boek al eens gelezen of beluisterd hebt.

Hoorspel Sprong in het heelal: Operatie Luna, Het Marsmysterie, Mars slaat toe

Ik kan het niet laten om het sciencefiction hoorspel Sprong in het Heelal speciaal te noemen. Voor velen het hoorspel der hoorspelen, naar de boeken van de Brit Charles Chilton. Een spannende, futuristische sciencefiction serie, die in de jaren vijftig op de radio werd uitgezonden. Vanaf  juli 2006 tot zomer 2008 heb ik ontelbare exemplaren ingepakt en verzonden.

Klanten mailden wanneer er weer een nieuw boek uitkwam en deelden hun verhalen, dankbaarheid en enthousiasme. Ik had zelfs een intekenlijst en kon fijne afspraken met uitgeverij Rubinstein maken. Een prachtige productie van deze uitgeverij, die veel mensen blij heeft gemaakt.

De oudere luisteraars kenden het nog van vroeger en kwamen met nieuwe suggesties. Mooi om te ervaren wat deze audioboeken voor lezers en luisteraars kunnen doen.

De hoorspelfabriek
Ik wil hier ook Marlies Cordia en Vibeke von Saher in het zonnetje zetten. In hun Hoorspelfabriek maken zij hoogtepunten uit de literatuur toegankelijk met prachtige stemmen, geluidseffecten en muziek.

En, hoe liep het verhaal af?
In de zomer van 2008 heb ik – hoogzwanger van mijn jongste dochter – mijn webwinkel in luisterboeken, audioboeken, hoorspelen en downloads aan mijn accountant verkocht. Dat zegt genoeg over het ‘financiële verhaal’, meen ik.

Mijn persoonlijke verhaal ging natuurlijk verder, het was tijd om mezelf weer opnieuw uit te vinden. Ik had als ondernemer, moeder en boekenliefhebber weer veel ervaring, contacten, relaties en kennis opgedaan en het was tijd voor nieuwe ontwikkelingen.

 

 

 

Met mij kun je lezen en schrijven
Zoek me op voor een luisterend oor,
een fijn gesprek, een beter beeld.

Altijd betrokken bevlogen
Bookstagrammer op de bres
Crazy Catlady Social Worker
Veellezer Vegamiep

Dat was Bea
Ik ben Crea
Hoewel Bea ook crea was
en ik soms zoals Bea
Bea 13.04.1992 12.10.2020

Projecten 

“I have a passion for teaching kids to become readers, to become comfortable with a book, not daunted. Books shouldn’t be daunting, they should be funny, exciting and wonderful; and learning to be a reader gives a terrific advantage.”

100x100-bio-7

Roald Dahl, kinderboekenschrijver